'Pano' over beton en lokale politiek aan de kust

dinsdag 14 november 2017

'Pano' trekt op woensdag 15 november naar de kust. 'Trek de stekker eruit en begin opnieuw!', zegt de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck, over het nieuwe Casino van Middelkerke.

Het gaat om een belangrijk, duur, iconisch gebouw, maar het project lijkt te baden in een sfeer van gesjoemel, vriendjespolitiek, belangenvermenging. Ook de gerechtelijke politie onderzoekt de zaak. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele verzekert 'Pano' nochtans dat de procedure volgens het boekje verliep. Is een lokaal bestuur neutraal en onafhankelijk genoeg om hierover te beslissen?

Knokke en Koksijde
'Pano'-reporter Wim Van den Eynde gaat ook in Knokke en Koksijde op onderzoek. In Knokke is de familie Lippens al generaties lang actief in zowel lokale politiek als vastgoedontwikkeling. De nieuwe gemeentelijke school bijvoorbeeld, geopend in september vorig jaar en gebouwd met Vlaamse subsidies, blijkt uitgerekend op die plaats te komen waar de kinderen van burgemeester Leopold Lippens enkele hectaren landbouwgrond bezitten. Vervolgens beslist de gemeente om precies op die gronden een gloednieuwe woonwijk te bouwen, waardoor die landbouwgrond zeer dure bouwgrond wordt. Die woonwijk zal ontwikkeld worden door, juist, Compagnie Het Zoute, het vastgoedbedrijf van de familie Lippens.

Ook in Koksijde is de burgemeester actief in het vastgoed. Jaren heeft Marc Vanden Bussche zijn burgemeesterschap gecombineerd met een bloeiend notariaat. 'Wie de aankoopakte van zijn grond liet verlijden op het notariskantoor van de burgemeester kreeg vervolgens zeer vlot zijn bouwvergunning, dat was algemeen geweten', zegt Jean-Marie Dewulf, gemeenteraadslid van oppositielijst Impuls. Sinds enkele jaren is Marc Vanden Bussche ook een zeer actief projectontwikkelaar geworden. 'Dat is niet onwettig', stelt Dewulf, 'maar dat doe je niet, als burgemeester.'

'Pano', woensdag 15 november om 21.25 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers