'De Kennis van Nu' zoekt het beste oppervlaktewater

woensdag 13 september 2017
Foto: NTR - © Wim Kluvers 2016

In 'De Kennis van Nu' zoeken we deze week naar de plek in Nederland waar het oppervlaktewater het schoonst is. Nederland is een waterland met grote rivieren en meren, maar ook met kleine stroompjes en vennetjes.

Uit het onderzoek van 'De Kennis van Nu' blijkt dat in het Veluwse Bussloo het schoonste water van Nederland te vinden is.

Hoe kom je erachter waar het water het schoonst is? Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen door heel Nederland watermonsters. Diederik begint in Eijsden aan de grens met Duitsland, waar een handjevol watervlooien de poortwachters zijn van het water dat daar Nederland binnenstroomt.

Een grote bedreiging van het oppervlaktewater zijn de fosfaten uit de intensieve landbouw. Aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domis vertelt over haar onderzoek. Uit controles in 711 watergebieden in Nederland, blijkt dat er slechts drie voldoen aan alle gestelde eisen.

Diederik kijkt samen met onderzoeker van afgegraven zandputten Laura Seelen hoe de kwaliteit van het water in de afgravingen is.

Wat het trekken van goede conclusies moeilijk maakt, is dat de definitie van goede waterkwaliteit niet voor alle partijen hetzelfde is. Waterdeskundige Roelof Stuurman vindt dat je voor het minst vervuilde water op zoek moet gaan naar het oudste water. Voor anderen gelden andere criteria. Olympisch zwemkampioen Ferry Weertman zwemt lange afstanden in open water. Elisabeth duikt met hem in zijn favoriete water en wil weten of hij zich verdiept in de kwaliteit van het water waar hij in zwemt.

Onderzoekscentrum Naturalis analyseerde het DNA in alle watermonsters die Diederik en Elisabeth namen. Wat vertelt het waterleven over de kwaliteit? Uit dit onderzoek van 'De Kennis van Nu' blijkt dat het schoonste water van Nederland in het Veluwse Bussloo te vinden is.

In de rubriek ‘Wolken kijken’ vertellen drie wolkenliefhebbers om beurten over hun favoriete wolk. Deze week vertelt illustrator Peter Paul Hattinga Verschure over zijn favoriete wolkenverschijnsel: de mammatus, een spectaculaire wolkenpartij met borstvormige uitzakkingen die je heel soms kunt zien als er noodweer op komst is.

'De Kennis van Nu', donderdag 14 september om 19.20 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers