Rick Nieman in nieuw seizoen 'Haagse Lobby'

woensdag 13 september 2017
Foto: Š Omroep WNL 2016

De NPO komt met een nieuw seizoen 'Haagse Lobby' (WNL). Daarin onderzoek Rick Nieman elke week de machten en krachten in politiek Den Haag. Wat speelt er zich af onder de spreekwoordelijke 'Haagse kaasstolp'.

In de eerste uitzending onderzoekt Rick Nieman het gloeilampverbod. Een paar jaar terug werd de gloeilamp in heel Europa ineens verboden. Het was een van de snelste beslissingen die de Europese Commissie ooit heeft genomen en uitgevoerd. En het was nota bene de grootste gloeilampenfabriek ter wereld die daar een slimme lobby voor voerde. Ons eigen Philips. Maar waarom wil een lampenfabrikant zijn eigen lampen laten verbieden? Welke strategie zat daar achter? Rick Nieman gaat op onderzoek in de Haagse wandelgangen en spreekt lobbyisten, politici en insiders. Hij praat onder anderen met oud-minister Jacqueline Cramer, ondernemer Ruud Koornstra, Postcodeloterij-oprichter Boudewijn Poelman en lobbyist Diederik de Stoppelaar van de lichtindustrie.

In de volgende afleveringen onderzoekt Rick Nieman de lobby van Uber, onderzoekt hij de anti-tabakslobby, de groei van Schiphol, de lobby over dure medicijnen en de komst van de panda's naar Nederland.

In 'Haagse Lobby' onderzoekt Rick Nieman de machten en krachten van politiek Den Haag.

Aflevering 1: de lamp die kapot moest
Rick Nieman onderzoekt de lobby rond het gloeilampverbod. Waarom wilde de lampenfabrikant zijn eigen lampen laten verbieden?

'Haagse Lobby', vanaf 14 september iedere donderdag om 21.20 uur bij WNL op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers