Nobelprijswinnaar Ben Feringa pleit voor open grenzen in 'College Tour'

donderdag 27 april 2017

Nobelprijswinnaar Professor Ben Feringa ziet een belangrijke maatschappelijke taak voor de wetenschap: 'In deze tijd, waarin gesproken wordt over grenzen, muren en barrières, is er meer dan ooit een taak voor ons als wetenschappers om grenzen te slechten', zegt chemicus Feringa in 'College Tour'.

'Wij kennen geen grenzen'
Feringa heeft veel verschillende nationaliteiten in zijn onderzoeksgroep. 'Ik praat even makkelijk met iemand uit China over mijn wetenschap, als met iemand in Amerika of Zuid-Afrika.' Voor hem is grenzeloosheid in de wetenschap noodzakelijk voor het oplossen van wereldwijde problemen. 'Onderwijs is wereldwijd. Wij kennen geen grenzen. We slechten grenzen.' zegt hij tegen Twan Huys. De studenten in de zaal zegt hij dat zij de toekomst van de wereld zullen bepalen. 'Verder kijken. En juist de ramen wijd openzetten.'


Feiten en meningen
Feringa vindt het zeer zorgelijk als wetenschap wordt gezien als mening. Hij stelt dat in een tijd van alternative facts, het meer dan ooit de taak van de wetenschap is om haar stem te laten horen aan de politiek. 'Ik denk dat we onze politici er niet genoeg van kunnen doordringen hoe belangrijk dit is.' Dat Trump ontkent dat klimaatverandering met CO2-uitstoot te maken heeft, vindt hij levensgevaarlijk. En om meningen van feiten te kunnen blijven onderscheiden, is goed onderwijs nodig.

Investeren in leraren
Dat leerkrachten aan de basis van goed onderwijs en de toekomst liggen, kan hij niet genoeg benadrukken. 'De belangrijkste boodschap aan de heren aan de formatietafel is: investeer in goede leraren. Leerkrachten op de lagere school, de middelbare school. Investeer in onderwijs en wetenschap. Over de volle breedte.'  Eerder riep Feringa al op tot een investering van 1 miljard in de fundamentele wetenschap.

Professor Hans Wijnberg
Feringa's eigen mentor, Professor Hans Wijnberg, was niet alleen een bevlogen docent, maar zijn acties in de Tweede Wereldoorlog stonden tevens model voor de film Inglourious Basterds van Tarantino. Wijnberg studeerde na de oorlog in Amerika en liet als hoogleraar de chemie in Nederland groeien en bloeien. 'Ik heb die Amerikaanse flavour, maar ook die flair en durf van hem een beetje mee. Hij was nergens bang voor.'

Over 'College Tour'
In het programma 'College Tour' interviewen studenten een gast onder leiding van presentator Twan Huys. In het programma staan de vragen van studenten centraal. Ruim tachtig grote namen uit binnen- en buitenland gingen Ben Feringa voor. Onder hen bijvoorbeeld Bill Gates, Desmond Tutu, de Dalai Lama, Richard Gere, Sting, Mark Rutte, Shimon Peres, Sir Richard Branson, Matthijs van Nieuwkerk, Harry Mulisch, Johan Cruijff, Guus Hiddink en Whoopi Goldberg.

'College Tour', vrijdag 28 april om 21.10 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers