André Kuipers op zoek naar buitenaards leven

woensdag 19 april 2017

'Kuipers zoekt contact' is het verslag van de persoonlijke zoektocht van ruimtevaarder André Kuipers naar het antwoord op de vraag die de mens altijd heeft geďntrigeerd: Zijn wij alleen in het heelal, of krioelt het er van het leven?

In vijftig minuten scheert het programma langs vragen als: hoe waarschijnlijk is het dat er elders leven is? Hoe zoeken we daar naar? Wat kunnen we verwachten van die zoektocht? En ook: hoe zal dat leven er uit zien als we het eenmaal hebben gevonden? Groene mannetjes, of iets heel anders, iets wat letterlijk onvoorstelbaar is zelfs? En niet in de laatste plaats: wat zou er op aarde veranderen als we eenmaal zeker weten dat we niet alleen zijn?

Van jongs af aan is André Kuipers gefascineerd door de mogelijkheid van buitenaards leven. Hij vertelt hoe die fascinatie is ontstaan en wie en wat hem inspireerden. Ook neemt hij ons mee naar de boekwinkel waar hij als kind zijn eerste science fiction boekjes kocht.

In de Verenigde Staten wordt veel onderzoek gedaan naar buitenaards leven. Zo is er het Breakthrough Listen Initiative, waarbij groots wordt ingezet op het ontvangen van signalen van leven diep in de kosmos. Wat levert zulk onderzoek op? André maakt een rondgang langs toonaangevende instituten en belicht de meest recente ontdekkingen en inzichten.

'Kuipers zoekt Contact', donderdag 20 april om 21.15 uur op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers