Zondag in 'City Folk': Ljubljana

zaterdag 12 augustus 2017

In de tweede aflevering van 'City Folk' drie portretten van opmerkelijke bewoners van de hoofdstad van SloveniŽ: Ljubljana.

Franjo Hojski is gepensioneerd, maar werd twee jaar geleden ontdekt door een casting bureau. Sindsdien heeft hij gefigureerd in meer dan 200 commercials, Tv-series en films. Daarnaast is Franjo enthousiast lid van een motorclub, ook al rijdt hij zelf geen motor en drinkt hij geen alcohol. Jaren geleden kampte hij met een alcoholprobleem, waardoor zijn huwelijk op de klippen liep. Maar inmiddels heeft hij al twintig jaar geen druppel gedronken.

Veselka Pevec won een gouden medaille met schieten tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro. Ze groeide op in de Kroatische stad Knin. Toen ze 17 jaar oud was verbrak ze de relatie met haar vriend en wilde ze naar Belgrado in Servië verhuizen. Maar vlak voordat ze de trein wilde nemen schoot haar ex-vriendje zeven keer op haar. Veselka was zwaar gewond en voor de rest van haar leven veroordeeld tot een rolstoel. Ze vloog naar de Paralympics in Rio op exact dezelfde dag waarop ze op het treinstation van Knin werd neergeschoten.

Payman Quasimian vluchtte uit Iran vanwege zijn geloof. Hij is een Bahá'í, een geloofsgemeenschap die door het Iraanse regime wordt vervolgd. Hij vroeg asiel aan in de Verenigde Staten en begon een nieuw leven als stand-up comedian. In zijn voorstellingen bekritiseert hij de situatie in zijn geboorteland. Een paar jaar later ontmoette hij een vrouw via internet en hij besloot terug te keren naar Iran. Meteen na de landing in Teheran werd hij gearresteerd op beschuldiging van het beledigen van de staat en gevangen gezet. Na zijn vrijlating vluchtte hij opnieuw, nu via de Balkan route, en kwam hij terecht in Slovenië. Daar probeert hij voor de tweede keer in zijn leven als vluchteling een nieuw leven op te bouwen.

'City Folk' is een internationale coproductie, die wordt gemaakt door verslaggevers uit de deelnemende landen. De succesvolle serie bestaat dit jaar 20 jaar. In elke aflevering van 'City Folk' worden drie markante stadsbewoners met hun bijzondere levensverhalen geportretteerd. Een van de hoofdpersonen is steevast iemand van een andere etnische komaf. Maar zijn of haar etniciteit is niet de focus van het portret. Het gaat juist om het individuele verhaal, ongeacht de afkomst van de hoofdpersoon. 'City Folk' wil zo de diversiteit van de grote stad weerspiegelen, maar ook stereotype beeldvorming van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond tegengaan.

'City Folk: Ljubljana', zondag 13 augustus bij de NTR om 17.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers