Nieuw op Eén: 'De Columbus' met Wim Lybaert

donderdag 22 maart 2018

In 'De Columbus' trekt Wim Lybaert er elke week op uit met een bekende gast, op zoek naar het goeie leven onderweg. Ze verplaatsen zich met een tot mobilhome omgebouwde bus: de Columbus.

Die heet niet toevallig zo want Wim en zijn gast weten net als de ontdekkingsreiziger niet of ze hun eindbestemming zullen halen.


Meer nog: ze weten vooraf zelfs niet wat die bestemming is. Dat beslist het toeval. Ze gaan zonder plan de wereld in en duwen een weekje op ‘pauze’. In elkaars gezelschap genieten ze van vrije tijd die echt vrij is. Door samen dingen te doen en te delen, komen ze dichter bij elkaar. Zo leren de kijkers de gasten, maar ook Wim op een andere manier kennen.

Hun eindbestemming hoeven Wim en zijn reisgezellen niet per se te bereiken. Want 'De Columbus' is geen reisprogramma en ook geen avonturenprogramma. Het is een programma over onthaasten en genieten. 'Columbus is ook niet geraakt waar hij wilde geraken', zegt Wim Lybaert. 'Hij zocht naar India, maar vond Amerika. En een nieuwe wereld ging open voor ons allemaal.'

De reisgezellen van Wim zijn Hilde Crevits, Mathias Coppens, Lieve Blancquaert, Wouter Deprez, Els Pynoo, Marleen Merckx, Jef Neve en Filip Peeters.

De reeks start met een introductieaflevering. Daarin maken we kennis met de Columbus en de gasten van Wim.

'Geen stress met de Columbus. Al wat we moeten doen, is genieten.'
Wim Lybaert

Het goeie leven op wielen
'De Columbus' bouwt verder op 'Het Goeie Leven', het vorige programma van Wim Lybaert voor Eén. Deze keer heeft hij geen mini-aards-paradijs gemaakt, maar ontwierp hij zijn eigen op en top ingerichte goeie-levenmobiel. 'De Columbus' is een bus, maar het is geen gewone bus. Het is het goeie leven op wielen.

De bus is uitgerust met een salon, een eetkamer, een bibliotheek, een badkamer, bedden, een ‘wijnkelder’, een mobiele buitendouche een vierkante-meterbak met wat groenten, een keuken met goed gevulde koelkast, kookgerief en ander materiaal om buiten te eten, een luifel om onder te eten, hangmatten, visgerief, een tent om al dan niet samen onder de sterrenhemel te slapen, enzovoort.

'De Columbus' heeft dus alles aan boord dat Wim als gastheer nodig heeft om zijn gasten te verwennen en hen te laten genieten van het leven, het goeie leven. Kortom: waar Wim en zijn gezelschap ook naartoe gaan of belanden, ze zijn altijd 100% uitgerust om te genieten.

In goed gezelschap
Genieten is voor Wim het begin van alles. Maar geen genot zonder gezelligheid en geen gezelligheid zonder gezelschap. Elke aflevering pikt Wim daarom een andere gast op. De gasten weten vooraf niet wat hen te wachten staat, zelfs niet dat ze ergens naartoe zullen gaan. Ze weten alleen dat ze zich een week lang samen met Wim zullen onderdompelen in het goeie leven. Hoe dat zal gebeuren is voor de gast een complete verrassing. Maar ook voor de gastheer, want ook Wim weet niet waar de Columbus hen heen zal leiden.

Richting toeval: de sjiekenbak
In de stuurcabine van de Columbus staat een ouderwetse kauwgumballenautomaat gevuld met veelkleurige balletjes. In elk balletje zit een vlagje, één voor elk land van Europa, behalve die van onze eigen buurlanden. Deze ‘sjiekenbak’ bepaalt de bestemming van de reis. Met een simpele draai aan de sjiekenbak bepaalt de onschuldige hand van de gast het doel van de reis. Hij weet van niks en ontdekt samen met Wim én de kijker ‘live’ welke koers ze de komende week zullen varen.

Op reis naar de vrijheid
'De Columbus' gaat over de vrijheid van het moment en over het loslaten van vertrouwde verwachtingen. Het toeval zit aan het stuur en bepaalt het verloop van de trip vanaf het eerste moment. En dat zal gedurende de hele reis niet anders zijn.

De topsnelheid van de bus is 90 km per uur, zonder tegenwind en op vlak terrein. De Columbus volgt zijn eigen tempo en vermijdt de snelwegen. Liefst kronkelt hij door onbekend terrein om te genieten van prachtige landschappen of contact te maken met toevallige passanten. Want buiten de snelwegen ligt een hele wereld open. Toeval en gezelligheid bepalen de route. Wim en zijn gasten nemen hun tijd. Ze gaan op zoek naar schoonheid in de kleine dingen. Ze amuseren zich en komen onderweg dichter bij elkaar. Maar op hun bestemming raken ze niet altijd.

En dat was vanaf het begin de bedoeling. De bestemmingen in de sjiekenbak zijn doelbewust net iets te ver gekozen om ze daadwerkelijk te bereiken. Wanneer de gasten dat na een tijdje doorhebben, vinden ze de sleutel van het goeie leven door hun bestemming simpelweg los te laten. Ze laten hun verwachting varen en laten zich verrassen door iets anders dat in de plaats komt. Zoals het ook Christoffel Columbus zelf verging. Hij trok naar Indië en ontdekte de nieuwe wereld.

Aflevering 1: Wim en zijn gasten – dinsdag 10 april
In de eerste aflevering zien we hoe de Columbus Wim en zijn gasten leert om anders te reizen. Wanneer ze na een paar dagen doorhebben dat ze hun doel niet zullen bereiken, vinden ze de sleutel van het goeie leven door hun bestemming simpelweg los te laten.

'De Columbus', vanaf dinsdag 10 april om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers