Negen finalisten van 'Het Pronkstuk van Nederland' bekend

dinsdag 23 januari 2018

Presentator Jort Kelder heeft maandag in de live-uitzending van 'Het Pronkstuk van Nederland' de negen objecten bekendgemaakt die deze finaleweek gaan strijden om de titel het pronkstuk van Nederland. De finalisten zijn onderverdeeld in de categorieën Ontwerp, Erfgoed en Kunst.

Vanaf nu kan het publiek online opnieuw stemmen op het favoriete pronkstuk. Tijdens de uitzendingen kan ook telefonisch gestemd worden.


Van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 januari wordt elke avond in een live-uitzending vanuit de Keizersgrachtkerk in Amsterdam per categorie een finalist bekendgemaakt. De objecten die door Nederland zijn geselecteerd voor de finaleweek zijn de DAF 600, de microscoop en nijntje in de categorie Ontwerp. In de categorie Erfgoed zijn de finalisten Delfts Blauw, Het Plakkaat van Verlatinghe en het Dagboek van Anne Frank. Nederland koos in de categorie Kunst het meest voor Meisje met de parel, Lucht en Water I en De Nachtwacht. In de grande finale op vrijdag 26 januari kiest het publiek uiteindelijk één winnaar als het pronkstuk van Nederland.

De komende dagen houden ambassadeurs in de live-uitzendingen een pleidooi waarom hun object het pronkstuk van Nederland moet worden.

Ontwerp - Ambassadeur
- DAF 600 - Jan Lammers
- nijntje - Gijs Staverman
- De microscoop - Wilfred de Bruijn

Erfgoed - Ambassadeur
- Delfts Blauw - Noraly Beyer
- Het Plakkaat van Verlatinghe - Erik Scherder
- Dagboek van Anne Frank - Jessica Durlacher

Kunst - Ambassadeur
- Meisje met de parel - Janny van der Heijden
- Lucht en Water I - Inez Weski
- De Nachtwacht - Akwasi

Half december werden in 'Het Pronkstuk van Nederland' dertig genomineerde stukken gepresenteerd waarop door het publiek gestemd kon worden. Uit deze dertig stukken zijn nu negen objecten overgebleven.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers