De Matthäustraditie bij brava

vrijdag 27 maart 2015

De uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach is in Nederland uitgegroeid tot een belangrijke culturele traditie. Cultuurzender brava wil deze prachtige traditie ondersteunen door het vertellen van verhalen en het geven van achtergronden over de Matthäus Passion.

In het hele land wordt Bachs meesterwerk honderden keren uitgevoerd, in concertgebouwen en parochiekerken, door amateurgezelschappen en ensembles van wereldfaam. Bij brava staan er in de aanloop naar Pasen niet alleen een aantal bijzondere uitzendingen op het programma maar worden tevens cursussen verzorgd en is de speciale website www.matthauspassion.tv in het leven geroepen.

Lezingen over de Matthäus Passion
Brava organiseert eind maart in drie steden lezingen over de Matthäus Passion, verzorgd door de dirigenten Marc Versteeg en Klaas Stok. Er zijn lezingen in de Cellebroederskapel in Maastricht (zaterdag 28 maart), De Oude Rechtbank in Eindhoven (zondag 29 maart) en Het Kunstenlab in Deventer (zondag 29 maart), de aanvangstijd is telkens 14.00 uur. Meer informatie over deze boeiende bijeenkomsten rond het meesterwerk van J. S. Bach is te vinden op www.bravanlklassiek.nl.

De Matthäus volgens Johannes
Als onderdeel van de speciale aandacht voor de Matthäus Passion presenteert brava dit jaar in samenwerking met de Nieuwe Philharmonie Utrecht het unieke project ‘De Matthäus volgens Johannes’, waarin dirigent, violist en storyteller Johannes Leertouwer alle 68 delen van het beroemde oratorium toelicht. In video’s van 150 seconden vertelt Leertouwer over de achtergronden en muzikale aspecten van het beroemde oratorium. ‘De Matthäus volgens Johannes’ is in maart elke dag te zien bij brava rond 18.30 en 20.30 uur. Op woensdag 1 april worden alle 68 films achter elkaar uitgezonden tussen 14.00 en 17.00 uur.

Kinder Matteüs
De Matthäus Passion is voor iedereen, oud én jong, en dus ook voor de hele familie. Dit blijkt eens te meer uit de goedbezochte Kinder Matteüs, waarvan de editie van 2014 bij brava te zien is op vrijdag 3 april om 19.30 uur en zaterdag 4 april om 16.00 uur. De doelstelling van de Kinder Matteüs is dat iedere basisschoolleerling in Nederland één keer tijdens zijn/haar schooltijd de kans krijgt met de muziek van de Matthäus Passion, ons culturele erfgoed, kennis te maken. De kinderen worden door dansers en een verteller op een theatrale manier door het verhaal geleid en zingen twee koralen kort mee.

TV-uitzendingen
In de Goede Week besteedt brava in haar uitzendingen ruim aandacht aan de Matthäustraditie in binnen- en buitenland. Via een unieke reeks programma´s worden van woensdag 1 t/m zaterdag 4 april uiteenlopende opvattingen over de Matthäus Passion belicht. Zo komen onder meer uitvoeringen door Iván Fischer en Ton Koopman aan bod, plus een heel bijzondere uitvoering van de versie van Felix Mendelssohn door Jan Willem de Vriend en HET Symfonieorkest.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers