Documentairereeks 'M/V/X' volgt vijf Vlaamse transgenders

dinsdag 3 juli 2018

De prachtige Belgische documentairereeks 'M/V/X' van Nathalie Lippens (Sputnik Media) volgt het leven van vijf Vlaamse transgenders tijdens hun zoektocht naar een leven dat beter past en minder wringt.

De meeste mensen die fysiek als man of vrouw worden geboren, voelen zich ook gewoon zo. Maar dat geldt niet voor iedereen.


Hoe is het om je verloren te voelen in je eigen lichaam en de verwachtingen die dat lichaam oproept? Hoe voelt het om eindelijk te kunnen tonen wie je van binnen al lang bent? Wat betekent het voor vrienden en familie? 'M/V/X' toont hoe het is om als transgender te leven.

'Je bent transgender, je wordt het niet.' (Senne, 18 jaar)

De hoofdpersonen

Ariane - 20 jaar
'Ik heb het gevoel dat ik heel mijn leven gestreefd heb naar die geslachtsoperatie en toen was het er en dan? Mensen van mijn leeftijd hebben heel hun leven kunnen werken aan de persoon wie ze zijn en ik heb het gevoel dat ik daar nu nog maar aan kan beginnen.'

Ariane is 20 en student leerkracht secundair onderwijs biologie & Engels. Al op heel jonge leeftijd droeg Ariane jurkjes en bond ze een doek om haar hoofd alsof ze lange haren had. Na een zwaar en lang transitieproces, waarbij ze op veel steun van vrienden en familie kon rekenen, is Ariane eindelijk wie ze wil zijn, 'een echt meisje'. Maar voelt Ariane zich nu ook zo? Want sinds de operatie heeft ze het mentaal niet makkelijk. Ze is nog steeds op zoek naar zichzelf en probeert een plaats als vrouw te vinden in de maatschappij.

Selina - 21 jaar
'Als transgender is het altijd moeilijk om werk te vinden of een appartement te zoeken. De maatschappij is niet zo open minded en dat geeft een constante stress. Het is iets dat je blijft achtervolgen en op den duur ben je volledig uitgeput.'

Selina is de beste vriendin van Ariane en werkzoekende. Ze neemt sinds twee jaar vrouwelijke hormonen en staat op een wachtlijst voor borstvergroting en geslachtsoperatie. Selina heeft het niet makkelijk gehad, want in tegenstelling tot haar beste vriendin Ariane kon zij niet altijd rekenen op steun van familie en vrienden en stond ze er lange tijd helemaal alleen voor.

Senne - 18 jaar
'Ik besef maar al te goed wat een geluk ik heb met mijn lief Cheyenne die me neemt zoals ik ben en me steunt in alles wat ik doe.'

Senne, student lager onderwijs aan de Hogeschool Gent, staat aan het begin van zijn transitie. Voor hij zijn eerste testosteronspuit zet, geeft hij een groot geboortefeest zodat iedereen weet dat hij eindelijk mag en kan zijn wie hij echt is. Samen met zijn partner Cheyenne denkt hij ook aan de toekomst: hij zal voordat hij aan de testosteronbehandeling begint eerst een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Maar eicellen invriezen blijkt een emotionele rollercoaster te zijn. Gelukkig wijkt zijn vriendin nooit van zijn zijde en komen ze stap voor stap dichterbij dat eerste grote moment: de eerste testosteronspuit.

Paulien - 44 jaar
'Ik besef maar al te goed dat je door mijn late transitie altijd aan mij zal kunnen zien dat ik ooit een man was, maar wat heb je aan een leven als je maar half leeft? Wat heb je aan geluk als je maar half gelukkig bent?'

Paulien heeft net de beslissing genomen om na 44 jaar eindelijk te zijn wie ze echt is, een vrouw. Haar leven lang heeft ze dit gevoel proberen te onderdrukken, want in de jaren 80 was de maatschappij niet klaar voor transgenders. Nu het thema sociaal gezien iets meer aanvaard wordt, durft ze eindelijk de stap zetten. We volgen haar vanaf het prille begin. Wanneer ze voor de eerste keer als Paulien naar haar familie gaat, op zoek gaat naar een geschikte pruik, haar eerste laserbehandeling en lessen styling.

Dylano - 18 jaar
'Als je moeder zegt dat je geen kind meer voor haar bent dan breekt je hart wel in 1000 stukken.' (Dylano)

'Toen mijn zoon zei dat hij transgender was had ik zoiets van: die is klaar om naar de psychiatrie te gaan.' (Veronica )

Dylano, student product-design, staat voor zijn eerste grote ingreep, de borstverwijdering. Vóór, tijdens en na de operatie wordt hij enorm gesteund door zijn moeder Veronica, maar dat is niet altijd zo geweest. Pas na een lange periode van onbegrip en ruzie zijn moeder en zoon langzaam naar elkaar toegegroeid.

'M/V/X', woensdag 4 juli om 21.20 uur bij de NTR op NPO 3. Overige uitzendingen 1 juli 21.15 uur, 18 juli 21.55 uur en 25 juli 21.30 uur, NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers