Geloof en wetenschap in 'Andries en de Wetenschappers'

zaterdag 17 november 2018

Wat hebben geloof en wetenschap met elkaar te maken? Hebben ze iets met elkaar te maken? Is wetenschap de beste weg om je geloof te verliezen, zoals populaire atheïsten nog wel eens verkondigen, of zijn er in de wetenschap juist sporen van God op te merken?

Hoe gaan wetenschappers die tevens christen zijn met deze vragen om, en worden ze serieus genomen door hun vakgenoten? Leven ze in twee werelden, zoals wel eens gesuggereerd wordt, of hebben zij juist door de kennis op hun vakgebied redenen om in God te geloven? Andries Knevel bezoekt vijf topwetenschappers om achter de antwoorden op deze vragen te komen.


Geloof en wetenschap. Voor velen een schijnbare tegenstelling. Niet voor deze vijf gelovige wetenschappers. Ze zijn excellent in hun vak; prijswinnaars; en worden breed gewaardeerd in hun academische context, maar zijn tegelijkertijd overtuigd van het bestaan van God. Met muziek, foto’s en filmmateriaal uit het verleden blikken zij met Andries Knevel terug op hun ontluikende wetenschappelijke interesse en de rol van geloof in hun leven.

Elke aflevering ontmoet Andries Knevel een van deze wetenschappers:

18 november
William D. Philips is hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Maryland. Hij ontving in 1997 de Nobelprijs voor natuurkunde voor de ontwikkeling van methoden om atomen af te koelen en te vangen met laser.

25 november
Heino Falcke is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen en erkend expert op het gebied van zwarte gaten. Hij ontving de Spinozaprijs in 2011.

2 december
Cees Dekker is hoogleraar moleculaire biofysica aan de Technische Universiteit Delft, en sinds 2006 tevens universiteitshoogleraar. Hij ontving onder andere de Spinozaprijs.

9 december
Larry Kwak is een van de grootste kankeronderzoekers in de wereld, en werd in 2010 door Time uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke personen in de USA. Hij ontving de 'Koreaanse Nobelprijs', de Ho Am prijs.

16 december
Rosalind Picard is hoogleraar 'Media, Art and Sciences' aan MIT (Boston). Zij was ooit atheïst. Ze werkt op het grensgebied van computers, emoties en gezondheid en wordt gezien als een van de meest innovatieve wetenschappers in de USA.

'Andries en de Wetenschappers', vanaf zondag 18 november om 00.15 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers