'Je Zal Maar Uitverkoren Zijn' bij de EO

zaterdag 10 november 2018

Wie waren de uitvinders van fundamentele mensenrechten, maar ook van de spijkerbroek, het condoom en de oer-Hollandse rookworst?

Wie schreven toonaangevende literaire bestsellers, ontwikkelden Google, WhatsApp en Facebook? En wie staan aan de basis van het monotheïsme en de psychotherapie? Het zijn de Joden die deze opmerkelijke bijdragen aan onze moderne samenleving hebben geleverd.


De bijdrage van de Joden op het gebied van techniek, wetenschap, religie, kunst, cultuur, politiek, mensenrechten en entertainment is uitzonderlijk omdat zij minder dan 0,2 procent van de wereldbevolking uitmaken. Tegelijkertijd zorgt aandacht voor deze bijzondere rol voor enig ongemak, de keerzijde van het Joodse succes bestaat immers uit een langgerekte geschiedenis van antisemitisme.

'Je Zal Maar Uitverkoren Zijn' schetst de betekenis van de Joden op de meest uiteenlopende terreinen. Van de wetenschap tot de showbusiness en van de mensenrechten tot de popmuziek. Van Albert Einstein, Saul Bellow en de Bijenkorf tot Golda Meïr, KISS, Serge Gainsbourg, Bob Scholte, Henri Kissinger en dr. Ruth.

Met medewerking van o.a.: Bernard-Henri Lévy (Franse filosoof en schrijver), Jane Eisner (hoofdredacteur the Forward, New York), Liesbeth Zegveld, Govert Schilling, Leo Blokhuis, Karin Bloemen, Claudia de Breij en Boris Dittrich.

Credits: samenstelling: Maurice Swirc; redactie: Janine van Dijk en Karin van Coeverden; montage: Noël van Rens; productie: Pauline Veltman; commentaar: Jeroen van Kan;eindredactie: Alfred Edelstein

Aflevering 1 Een draagbare identiteit
Aflevering 2 De schoonheid van imperfectie
Aflevering 3 De keuze tussen goed en kwaad
Aflevering 4 De kracht van de buitenstaander
Aflevering 5 De betekenis van macht en onmacht
Aflevering 6 De wereld verbeteren

'Je Zal Maar Uitverkoren Zijn', vanaf zondag 11 november om 15.15 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers