'KORT!': 11 nieuwe korte films op NPO 3

woensdag 28 november 2018

In 'KORT!' beleven de 11 KORT!-films die dit jaar tijdens het Nederlands Film Festival in première gingen, hun televisiepremière. Verdeeld over 4 weken nemen de makers ons in hun eigen visuele stijl mee naar heel verschillende werelden, waarin thema's als verlangen, afscheid en ongemak op sublieme wijze worden verbeeld.

Deze reeks 'KORT!' is zoals altijd weer gevuld met wonderbaarlijke figuren en situaties. Zo zien we in 'Tienminutengesprek' Raymonde de Kuyper in een hilarische rol van een door tergende ouderavonden geplaagde kleuterjuf, neemt regisseuse Sabine Lubber Bakker ons in 'Gutmensch' mee in een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een Nederlandse vrouw die een Afghaanse vluchteling onder haar hoede neemt, en worden we in 'Ga niet naar zee' meegetrokken in een column van Tommy Wieringa.


Over 'KORT!'
'KORT!', hét kortefilmplatform van de NTR, biedt jaarlijks talentvolle makers de kans om een film van maximaal 10 minuten te realiseren. Het is een bruisend genre dat alle grenzen verkent, en zowel makers als publiek zijn al jaren liefhebber van deze eigenzinnige parels. Op het Nederlands Film Festival zijn inmiddels al 10 Gouden Kalveren gewonnen, en ook in het buitenland boeken de films succes.

In 'KORT!' zie je de volgende korte films:

29 november, 22.45 uur, NPO 3

'Tienminutengesprek'
Moeder Marit denkt dat er op de basisschool van haar zoontje te weinig ruimte is voor zijn mannelijke energie. Tijdens het tienminutengesprek komt ze verhaal halen. Juf Yvonne probeert professioneel te blijven, maar weet na het zoveelste verwijt haar eigen opgekropte frustratie niet meer te bedwingen. De terging van de kleuterjuf die door de loop der jaren zoveel veranderingen moest doorstaan, wordt met een explosieve woede belichaamd door Yvonne in deze moordlustige comedy met vingerverf.

Regie: Jamille van Wijngaarden
Scenario: Renske de Greef
Producent: The Rogues
Cast: Raymonde de Kuyper en Randy Fokke

'Visite'
In deze korte film bestaande uit één lang shot, zien we de weduwe Thea, die haar zoon Willem op bezoek heeft in haar afgelegen huis. Ze wijst overtuigend zijn idee af om te verhuizen. Wanneer Willem weer vertrekt en Thea de storende radio uitzet en de kat blijkt te slapen, is ze in het stille huis een stuk eenzamer dan we dachten.

Regie & scenario: Stijn Bouma
Producent: Keplerfilm
Cast: Agaath Meulenbroek, Abel Nienhuis

'Gutmensch'
Als rechtgeaard 'Gutmensch' is Marjolijn diep geraakt door de vluchtelingencrisis. Ze wil iets doen. Vol goede moed ontfermt ze zich over de Afghaanse Zohre. Terwijl ze een hechte band opbouwen, probeert Marjolijn de onfortuinlijke situatie van Zohre om te buigen. Gesprekken over familie, vrienden en zelfs 'GTST' wisselen zich zo af met lange telefoongesprekken met onmogelijk bureaucratische Nederlandse instanties. Maar langzaam wordt duidelijk dat Marjolijn iets anders moet geven dan ze te bieden heeft. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Regie: Sabine Lubbe Bakker
Scenario: Marjolijn van Heemstra
Producent: Millstreet Films
Cast: Marjolijn van Heemstra, Zohre Norouzi

6 december, 22.35 uur, NPO 3

'Never Forget'
Op een knalhete zomerdag worden twee pubermeisjes opgesloten op een balkon, terwijl op de kermis een groepje jongens op hen wacht. Als de berichten van de jongens steeds hitsiger worden, verandert het balkon in een veilige kooi waar de meisjes niet meer vanaf willen.

Regie & scenario: Sarah Veltmeyer
Producent: VENFILM
Cast: Richelle Plantinga, Nola Kemper

'Dagdromen'
Zoë is ernstig ziek en daarom niet op school. Ze volgt de lessen vanuit het ziekenhuis via een beeldverbinding. De drie hoofdpersonen in deze korte film zijn elk op hun eigen manier verbonden met de ernstig zieke Zoë, en reflecteren in dit poëtische drieluik op haar afwezigheid. Via voice-overs worden we deelgenoot van hun diepste zielenroerselen.

Regie & scenario: Yim Brakel
Producent: Dutch Mountain Film
Cast: Mees Fernandes, Adam El Bakhti, Luciano Hiwat

'Mensendagen'
Door een speling van het lot wordt een kikker herboren in het lichaam van een mens. Terwijl deze mens, Allard, steeds meer vervreemd raakt van zijn vertrouwde wereld, zoekt de kikker in hem zijn weg terug naar het ven waar hij vandaan komt.

Regie & scenario: Coen Eigenraam & Jeroen van ’t Hullenaar
Producent: N279 Entertainment, Room for Film
Cast: Julien Croiset, Michiel Kerbosch (stem), Alice Reijs

13 december, 22.40 uur, NPO 3

'Yulia & Juliet'
In dit hedendaagse liefdesverhaal, gebaseerd op de klassieke tragedie van Shakespeare, vinden twee tienermeiden liefde én elkaar in een jeugdinrichting. Wanneer één van hen vrij komt, weten zij niet hoe hiermee om te gaan en zoeken beiden naar een oplossing, met tragische consequenties…

Regie: Zara Dwinger
Scenario: Jolein Laarman
Producent: Lemming Film
Cast: Sara Luna Zoric, Dylan Jongejans

'Polyp'
Djarno (15) is een paar dagen terug bij zijn ouders op de kermis voor de verjaardag van zijn zusje. Kwaad en opstandig ziet hij dat zijn vader hun topattractie, de Polyp, heeft verkocht. Hij zit vol tegenstrijdige gevoelens omdat duidelijk wordt dat niets hetzelfde blijft. Niet in staat te zeggen wat hij werkelijk voelt, verschuilt hij zich achter een stuurse houding, maar zijn ogen vertellen een ander verhaal. Djarno kan het verleden nog niet loslaten, maar de toekomst is onafwendbaar.

Regie: David Eilander
Scenario: Ashar Medina
Producent: New Amsterdam Film Company
Cast: Maas Bronkhuyzen, Mads Wittermans, Hailey Ruiter en Rian Gerritsen

'Ga niet naar zee'
Wanneer een eenzame, kinderloze man een ballon met een kaartje eraan vindt, grijpt hij zijn kans om de onbekende kleuter van wie de ballon afkomstig is, zijn moeizaam vergaarde levenslessen over te dragen. Lessen die niet zozeer aansluiten bij de beleveniswereld van een kleuter, maar die op latere leeftijd nog van enige waarde kunnen zijn. Zo vinden generaties op afstand elkaar in deze ontroerende korte film, gebaseerd op een verhaal van Tommy Wieringa.

Regie & scenario: Sander Burger
Producent: BIND
Cast: Johan Leysen, Julia Akkermans

20 december, 22.40 uur, NPO 3

'Emily'
De oude bloemenverkoopster Emily overziet in deze animatiefilm haar leven. Ze heeft veel gegeven en met haar boeketten menig liefde bezegeld, maar is zelf altijd alleen gebleven. Zal ze zelf ooit bloemen ontvangen?

Regie, scenario & animatie supervisie: Marlies van der Wel
Producent: HALAL

'Emily' is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm.

'Stray Sheep'
Idris (22) is onderweg naar zijn uithuwelijking met een vrouw die hij nog nooit heeft ontmoet, in een land waar hij nog nooit is geweest. Tijdens zijn zoektocht op dit voor hem onbekende terrein, realiseert hij zich dat zijn lot al besloten is en hij iets groots zal moeten opofferen om een man te worden.

Regie: Madja Amin
Scenario: Madja Amin & Randy Oost
Producent: HALAL
Cast: Nabil Kechouhen, Slimane Dazi, Anna Maria Mulde r

'KORT!' is een samenwerkingsproject van de NTR, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds, met steun van het CoBO. Een overzicht van alle 'KORT!'-films die de afgelopen 12 jaar zijn gerealiseerd, vind je hier www.ntr.nl/kort.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers