Opgenomen sollicitatiegesprek Hugo Claus zondag voor het eerst op Radio 1

zaterdag 23 mei 2015

Op zondag 24 mei heeft het Radio 1-programma 'Bar du Matin' een primeur in petto voor de luisteraars. Onlangs vond NTGent, dat dit jaar vijftig jaar bestaat, in zijn archieven een opgenomen sollicitatiegesprek van Hugo Claus.

Claus, toen 36, solliciteerde voor de functie van artistiek directeur bij NTGent. Radio 1 mag het uniek stukje literair archief voor het eerst ontsluiten voor een groot publiek en zendt het zondag uit in 'Bar du Matin'.


Claus was op het moment van de opname al een gerespecteerd en flamboyant societyfiguur en moest voor een examencommissie zijn artistieke visie voor een nieuw op te richten stadsgezelschap toelichten. 'Indien er een toekomst is voor het toneel hier dan ligt het niet alleen in de speelstijlen maar bij het eigen (Vlaamse) repertoire', aldus Claus. 'Vlaamse Stukken moeten behandeld worden helaas als kasplanten, men moet daar een zeer grote aandacht voor hebben'.

Uit het gesprek blijkt dat Claus vernieuwende en gedurfde ideeën heeft over de schouwburgprogrammatie (de afwisseling tussen repertoirestukken en nieuw theater van Vlaamse auteurs), budgetten, publiciteit en promotie en artistieke invulling.

Het volledige gesprek hoor je op zondag 24 mei tussen 7.00 en 9.00 uur in 'Bar du Matin' op Radio 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers