De geschiedenis van de gewelddadige Jantje van Leiden in 'Hier zijn de Van Rossems'

woensdag 13 september 2017

In de NTR-serie 'Hier zijn de Van Rossems' gaan Maarten, Sis en Vincent van Rossem deze keer de grens over - maar blijven in hun verhalen toch verrassend dicht bij de Nederlandse geschiedenis.

Münster, nu een vriendelijk provinciestadje net over de grens bij Enschede, was eeuwenlang het toneel van wreedheden én diplomatie, van oorlog én vrede. En ook nu is het eerst flink hommeles tussen Sis en Maarten, voordat tussen die twee de vrede getekend wordt en de stad kan worden verkend.

Vincent laat enkele mooie voorbeelden zien van hoe oude en moderne architectuur kunnen samengaan. Voor Maarten is dit vooral de stad van de Vrede van Münster die hier 350 jaar geleden werd getekend en het begin van Nederland als onafhankelijke staat markeert. Sis legt aan de hand van schilderijen uit die tijd uit hoe die vrede tot stand kwam. En dan zijn er nog de stille getuigen van de gewelddadige wederdopers die ooit huishielden in Münster. Onder wie ene Jantje van Leiden.

Dit de tweede aflevering van de derde reeks van Hier zijn de Van Rossems. Deze keer verkent het drietal achtereenvolgens Delft, Münster, Middelburg, Franeker, Leuven en Enschede. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

De serie is geproduceerd door Skyhigh TV in opdracht en onder eindredactie van de NTR.

'De Van Rossems bezoeken Münster', donderdag 14 september om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers