Slangenbeten: een onderschat probleem woensdag in 'Focus'

dinsdag 27 november 2018

Presentator Elisabeth van Nimwegen reist voor 'Focus' naar Kenia, waar de grootste slangenfarm van Afrika is gevestigd. Hier werken slangendeskundigen samen aan een oplossing voor één van de dodelijkste tropische 'ziektes' van de wereld: slangenbeten.

Al jarenlang is er een groot gebrek aan geschikt tegengif dat nodig is bij de behandeling van een slangenbeet. Hierdoor sterven jaarlijks wereldwijd ongeveer 130.000 mensen aan de gevolgen van een slangenbeet. Nog eens 450.000 slachtoffers houden blijvend schade over na de beet van een gifslang. Daarmee is het één van de dodelijkste tropische 'ziektes' van de wereld. Vooral de armere bewoners van het plattenland in Afrika en Azië zijn de klos: zij hebben geen geld voor het levensreddende tegengif.


Wat valt hiertegen te doen? Elisabeth spreekt in Kenia met slangendeskundigen en slachtoffers van slangenbeten, en ze gaat mee op slangenjacht.

Ieder slangengif heeft een andere werking. Het ene gif tast het spierweefsel aan, het andere juist het hart of de bloedvaten. Eén van de gevaarlijkste slangen in Afrika is de zwarte mamba.

'Zijn gif werkt verlammend. Het is een kwestie van seconden. De mamba eet vooral vogels, en die mogen niet de kans hebben om weg te vliegen', vertelt Royjan Taylor. Taylor is slangendeskundige en directeur van Bio-Ken Snake Farm in Watamu, Kenia. Het is het kenniscentrum op het gebied van slangenbeten in Afrika.

Alleen al in Kenia sterven er elk jaar tussen de 3000 tot 5000 mensen aan een slangenbeet.
'En dat is onacceptabel', zegt Taylor in 'Focus'. 'Er vallen onnodig veel slachtoffers.' Het grootste probleem is het tekort aan geschikt tegengif dat nodig is bij de behandeling van slangenbeten. Antiserum is duur om te maken en voor farmaceutische bedrijven valt er niet veel aan te verdienen.

Elisabeth ontmoet ook Daniel Safari Katheku. Op zijn vijfde werd hij door een slang in zijn been gebeten. In het ziekenhuis is geen tegengif beschikbaar waardoor afsterving van zijn been niet kan stoppen en zijn been uiteindelijk geamputeerd moet worden. Voor iemand met een beperking is het leven in Afrika vaak zwaar.

'Niemand wilde nog iets met te maken hebben, ik leefde als een robot', vertelt hij aan Elisabeth. Maar dan ontdekt hij zijn talent: sport. Door te sporten komt Daniel er bovenop. Hij traint nu voor deelname aan de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. Daarmee wordt hij de eerste paralympische skiër van Kenia.

'Focus', woensdag 28 november om 20.45 uur op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Met de finale in zicht, groeit het onderlinge wantrouwen. Zelfs de Verraders bekijken elkaar met argusogen. Een van de Getrouwen probeert de groep voorzichtig mee te krijgen, maar belandt zelf in een zee van verdenkingen. In een kasteel waar paranoia hoogtij viert, is strategie de sleutel.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers