Streamz brengt vervolg van documentaire 'Chasing Beauty'

vrijdag 10 mei 2024
Foto: © Streamz 2024

Het tweede seizoen van de Streamz Original 'Chasing Beauty' duikt opnieuw in de wereld van de plastische chirurgie en werpt een diepere blik op het huidige schoonheidsideaal, vaak bepaald door social media en trends.

De camera’s zijn gericht op vrouwen en mannen die kiezen voor cosmetische ingrepen waaronder adult entertainment ster Jada Sparks. Waarom kiezen zij voor esthetische chirurgie en hoe groot is het stigma? En wat als je later spijt krijgt na een ingreep zoals realitysterren Pommeline Tillière en Lena Semenova? In het nieuwe seizoen worden dan ook niet alleen vrouwen en mannen gevolgd die de nieuwste cosmetische behandelingen ondergaan, maar zien we ook enkele vrouwen die graag de klok willen terugdraaien.


Esthetische chirurgie is al enkele jaren in opmars. De stap om een cosmetische operatie te ondergaan wordt steeds kleiner en onderzoek toont aan dat de vraag enkel zal blijven groeien in de komende jaren. Bovendien zijn schoonheidsidealen net zoals de mode zeer trendgevoelig. Zo vierde de BBL tot voor kort nog hoogtij, maar nog geen twee jaar later is één van de meest gezochte termen op Google de 'Kardashian reverse BBL' nadat Kim Kardashian minder curvy toonde. Steeds meer mensen zoeken bevestiging dat prominente billen uit zijn en 'skinny' weer in is. De invloed van social media om het perfecte plaatje te krijgen is onmiskenbaar.

Deze documentaire onderzoekt dan ook de impact van social media op ons idee van het ideale lichaam. De camera's zijn opnieuw gericht op acht vrouwen en mannen die een afspraak hebben in de operatiekamer. Gaande van een extreme ingreep waarbij ribben worden verwijderd om een slankere taille te bemachtigen tot het creëren van een sixpack met eigen vet. Maar enkele vrouwen vertellen ook dat ze spijt hebben van hun eerdere impulsieve beslissingen en willen niets liever dan de klok terugdraaien.

De kijker krijgt heel wat stof tot nadenken door de persoonlijke ervaringen afgewisseld met inzichten van verschillende experten waaronder Prof. Dr. Phillip Bondeel (plastisch chirurg en diensthoofd UZ Gent), Prof. Damiaan Denys (psychiater) en Prof. Laura Vandenbosch (onderzoeker KU Leuven, digitale media-effecten bij adolescenten en jongvolwassenen).

Het ideale schoonheidsbeeld of een trend?

Jada Sparks (34)
In dit tweede seizoen zien we Jada terug. Voor haar is de operatietafel geen onbekend terrein en heeft ze ondertussen meer dan 50 ingrepen achter de rug. Jada wil haar ideale schoonheidsbeeld creëren waarvoor ze deze keer naar Amerika trekt en haar onderste ribben wil laten verwijderen. Jada wil graag een slankere taille en in Seattle zit één van de weinige chirurgen die deze extreme operatie uitvoert. Het herstelproces is een zwaar en pijnlijk traject, maar ze is er vast van overtuigd dat het het waard is.

Benjamin (35) en Joric (30)
Benjamin en Joric zijn zorgkundigen in een rusthuis. Deze beste vrienden zijn niet aan hun proefstuk toe en gingen al eerder naar het buitenland voor aanpassingen aan hun lichaam. Ze trekken nu naar Turkije voor een liposuctie en het plaatsen van een sixpack met eigen vet nadat ze dit op social media tegenkwamen. Ze willen graag een "summerbody", maar hebben geen tijd of zin om uren in de gym te spenderen en dus kiezen ze voor de makkelijke oplossing. Ze kozen hun arts en maakten de deal via social media, maar wat als de chirurg zich niet aan de gemaakte afspraken houdt?

Lena Semenova (24)
Realityster Lena is vooral bekend door haar deelnames aan programma’s zoals 'Ex on the Beach' en 'Echte Meisjes in de Jungle'. Voor ze bekend werd, had Lena nog nooit nagedacht over plastische chirurgie. Ze was tevreden met haar lichaam, maar dat veranderde toen ze in haar Instagram DM voorstellen kreeg voor gratis fillers en operaties. Op korte tijd liet ze twee keer een BBL uitvoeren en haar borsten vergroten. Nu heeft Lena spijt van haar impulsieve chirurgische beslissingen en wil ze de klok terugdraaien.

Pommeline Tillière (30)
Tattoo artist en realityster Pommeline werd vooral bekend door haar deelname aan 'Temptation Island.' Ook zij werd beïnvloed door social media. Na haar verschijning in het realityprogramma kreeg ze meerdere aanbiedingen voor ingrepen waar ze naar eigen zeggen naïef op toestemde. Ze onderging een BBL voor grotere billen, wat de grootste vergissing in haar leven bleek te zijn door de vele complicaties.

Amélie (23)
In het vorige seizoen liet de toen onzekere Amélie haar borsten vergroten en later liet ze ook haar lippen veelvuldig opvullen om aan het ideale beeld van social media te voldoen. Zij geloofde destijds dat cosmetische ingrepen haar gelukkig zouden maken. Ondertussen staat ze helemaal anders in het leven. Ze beseft dat het huidige schoonheidsideaal en de vele cosmetische ingrepen om dat te bereiken een modeverschijnsel is.

Lesley-Ann Poppe (45)
Onderneemster in de beauty industrie en mediafiguur Lesley-Ann wilde een paar jaar geleden de laatste kilo’s kwijt zonder een chirurgische ingreep. Haar vrienden stelden Ozempic voor, een medicijn voor diabetes patiënten. Dit geneesmiddel werd in recordtempo een wondermiddel om af te slanken. Lesley-Ann liet zich meeslepen en dacht de hemel op aarde te hebben ontdekt, maar al snel leerde ze de keerzijde van de medaille kennen.

Jitske Van de Veire (30)
Jitske staat bekend als content creator rond zelfliefde. Ze toont haar ongefilterde lichaam op social media en deelt ongegeneerd haar vetrolletjes. Hiermee wil ze een tegengewicht bieden aan alle perfecte foto’s op social media. Nu is ze een sterke jonge vrouw maar dat is niet altijd zo geweest. Ook zij heeft haar onzekerheden en heeft ook moeten leren omgaan met de negatieve reacties die mensen geven.

De Streamz Original 'Chasing Beauty: De Prijs van Perfectie?' is een productie van Het Konijn ('Chasing Beauty: Is Perfectie te Koop' en ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’) in samenwerking met Streamz. De driedelige documentaire zal vanaf 23 mei exclusief te zien zijn op Streamz. Herbekijk ook het eerste seizoen 'Chasing Beauty: Is Perfectie te Koop?'.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

Marieke en Gert hebben een vooroorlogse boerderij in Zeeland verbouwd tot een hedendaags onderkomen met een aantal B&B-kamers. Daarna ontvangen Silvia en Walther de gasten in hun pittoreske dorpje. Zij hebben twee bijzondere kamers waar een hoop te zien valt. Als laatste mogen Ageeth en John de gasten hun bed and breakfast laten zien aan de Loosdrechtse Plassen.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers