Bekroond meesterwerk 'Narcosis' van Martijn de Jong op FilmBox

zondag 18 februari 2024
Foto: © FilmBox 2024

Wat gebeurt er als een gezin wordt getroffen door een grote tragedie? Dat is de insteek van 'Narcosis', de debuutspeelfilm van regisseur Martijn de Jong.

Het drama laat haarfijn zien hoe een groot verlies het leven totaal op z’n kop zet. Het scenario schreef De Jong samen met zijn partner Laura van Dijk. In de film schitteren hoofdrolspelers Thekla Reuten en Fedja van Huêt met hun voortreffelijke acteerwerk, terwijl ook de jonge kindacteurs Lola van Zoggel en Sepp Ritsema een onvergetelijke indruk maken. Het intense familiedrama gooide hoge ogen met bioscooppremières in vijftien landen. 'Narcosis' sleepte drie Gouden Kalveren in de wacht - Beste Hoofdrol (Thekla Reuten), Beste Camera en Beste Costume Design – én was de Nederlandse inzending voor de Oscars.


Het verhaal
Een hecht gezin raakt ontwricht wanneer de vader tijdens een professionele duik niet meer bovenkomt. Geen begrafenis, geen afscheid, alleen een huis vol herinneringen. Gebukt onder het ongrijpbare verlies, ontwijkt Merel de dood van haar man en alles wat er mee te maken heeft. Haar jonge kinderen raken hierdoor verstrikt in hun zoektocht naar antwoorden, waardoor het gezinsleven uiteindelijk hard tot stilstand komt. Merel heeft geen andere keuze dan het verlies op haar eigen unieke manier onder ogen te komen, om samen weer aan een nieuw leven te kunnen beginnen.


Regisseur Martijn de Jong: 'Deze film laat je niet meer los'
De geprezen regisseur Martijn de Jong benadert graag gevoelige onderwerpen op een ontroerende manier, zonder in overdreven sentiment te belanden. Hij deelt zijn visie op de film: 'Narcosis is een liefdevolle, menselijke, melancholische film die onder je huid gaat zitten en je niet meer loslaat. De melancholische toon hebben mijn vorige korte films ook ('Dicht bij mij vandaan', 'Terug', 'Vrij', 'Stand-by Me'). Ik vind het mooi om personages naar hun voorbijrazende leven te laten kijken, terwijl ze er geen grip op kunnen krijgen. De vergankelijkheid van het leven, het huis vol herinneringen, het verlangen naar andere tijden en het onvermogen om emoties te uiten. Een muur gebouwd van steen blijkt een muur gebouwd van herinneringen. Onze karakters en gebeurtenissen zijn omringd door rouw. Woede, ontkenning en vluchtgedrag spelen daarin een grote rol. We laten echter niet alleen de bedroefde, uitgebluste mens zien, maar ook de worsteling met het nieuwe leven, het wegstoppen van gemis en de moeilijke stap naar het vooruit kijken.'

Films van de Week op FilmBox
Bij zender FilmBox kunnen filmfanaten dagelijks ongestoord reclamevrije films kijken, met als wekelijks hoogtepunt een ijzersterke 'Film van de Week' op maandagavond om 20.30 uur. In de line-up van deze maand staat op maandag 12 februari ook 'Lawless', een sfeervolle en keihard misdaadfilm met acteurs Tom Hardy en Shia LaBoeuf. Op maandag 25 februari wordt in de western 'Murder at Yellowstone City' met Gabriel Byrne ('The Usual Suspects') een slaaf beschuldig van moord.

'Narcosis' van Martijn de Jong, maandag 19 februari om 20.30 uur op FilmBox.

Persbericht FilmBox
https://www.filmbox.nl/

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers