'Jan Janszoon, Piraat van de Wereld': een waargebeurd verhaal

donderdag 8 februari 2024

'Andere Tijden' presenteert vanaf vrijdag 9 februari een vierdelige documentaireserie over het waanzinnige leven van Jan Janszoon, een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakt in Noord-Afrika.

Het verhaal is zo bizar dat je denkt dat het is verzonnen. Maar het is allemaal echt gebeurd.


Met Abdelkader Benali als verteller en in gedramatiseerde scènes met acteurs Aus Greidanus sr. als Jan Janszoon en Gaite Jansen als zijn dochter Liesbeth komt deze geschiedenis tot leven.

Jan Janszoon verlaat zijn gezin, bekeert zich tot de islam en wordt  piraat en handelaar in Europese slaven, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan, Mourad Raïs, en onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien.

Aus Greidanus en Gaite Jansen
Regisseur Marcel Goedhart werd op het spoor van Jan Janszoon gezet door schrijver Abelkader Benali, die al heel lang gefascineerd is door hem: 'Ik kwam met mijn vader en moeder vanuit Marokko naar Nederland, hij nam de omgekeerde route.' Gefilmd in een moderne studio speelt Aus Greidanus sr. (bekend van o.a. De zaak Menten en Arcadia) Jan Janszoon en Gaite Jansen (Peaky Blinders, Happy Ending) zijn dochter Liesbeth. Theatergroep Hotel Modern verbeeldt op eigenzinnige wijze een aantal cruciale scènes uit het leven van Jan Janszoon.

Eerste moslim in Amerika
En dan is er nog de mogelijke zoon van Jan Janszoon, Anthony Janszoon van Salé, volgens historici de eerste moslim in Amerika. Iliass Ojja (Mocro Maffia) geeft gestalte aan deze intrigerende figuur – die al net zo’n avonturier blijkt als zijn vermoedelijke vader.

De documentaireserie 'Jan Janszoon, Piraat van de Wereld', gemaakt door de redactie van het NTR-geschiedenisprogramma 'Andere Tijden', is te zien op vrijdag 9, 16, 23 februari en 1 maart 2024 om 22.20 uur op NPO 2. Vanaf vrijdag 9 februari is de serie ook meteen in zijn geheel te streamen op NPO Plus.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers